środa, 29 maja 2013

Zapiekanka ziemniaczana z serkiem topionym


Zapiekanka według mnie to szybki i sprawdzony sposób na obiad. Można zrobić ją ze wszystkiego co mamy w kuchni. Oto moja wersja :

SKŁADNIKI:
5 dużych ziemniaków
500g mięsa mielonego
kostka sera żółtego
200g serka topionego z ziołami (można użyć też bez dodatków)
1 ogórek zielony
1 mała czerwona papryka
kawałek pora
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz, słodka papryka

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry. Mięsko mielone pieczemy na patelni doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką. Następnie śmietanę łączymy z kawałkiem startego żółtego sera oraz 50g serka topionego. Ogórek kroimy w plastry, paprykę w drobną kostkę, por we wiórki.
Czas na układnie zaczynamy od:
- ziemniaków wykładamy nimi spód naszego naczynie, następnie mięsko mielone, starty ser żółty, oblewamy połową śmietany, znów ziemniaki, zielony ogórek, papryka, por, ser, ziemniaki, reszta śmietany, ser, na samą górę kroimy w plastry nasz serek topiony i rozkładamy na zapiekance. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni / 30 minut. Dekorujemy świeżym koperkiem, pietruszką bądź zieloną cebulką. SMACZNEGO !

Sernik z ziemniakami



Dziś trochę inny, urozmaicony sernik z ziemniakami. Pyszny, delikatny, wilgotny, łatwy do upieczenia, idealny na wszelkiego rodzaju okazje itp. Podając skład gościom/znajomym/rodzinie pewnie nie jeden będzie zaskoczony, że sernik jest z ziemniakami :)

SKŁADNIKI
900g twarogu
3 duże ziemniaki
1,5 szklanki cukru
6 jajek
1 kostka miękkiego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 szklanki rodzynek
bułka tarta/tłuszcz na blaszkę

Pierwszym krokiem jest ugotowanie ziemniaków, oczywiście w nieosolonej wodzie, następnie ziemniaki należy zmielić i pozostawić do ostygnięcia. W miedzy czasie oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy dodając 1 łyżkę cukru na koniec by usztywnić nasze białko. Żółtka miksujemy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy nasz twaróg (uprzednio zmielony) i ziemniaki, rodzynki ciągle miksując. Na koniec dodajemy białka, delikatnie łącząc je z masą. Wszystko przekładamy na uprzednio wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą blaszkę, pieczemy przez 1h 20 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO :) Sernik można polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą badź inna polewa, jednak bez dodatków równie dobrze smakuje

poniedziałek, 27 maja 2013

Sernik a'la tiramisu


Tiramisu jest tradycyjnym deserem, jadanym przez Włochów na drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni. Deser przyrządzany na bazie biszkoptów, serka mascarpone, kawą espresso oraz likierem amaretto, ja jednak postanowiłam zrobić ten deser w trochę inny, tańszy sposób, równie pyszny co włoskie Tiramisu.

SKŁADNIKI:
potrzebna nam będzie blaszka o wymiarach 40x40, bądź inny naczynie o podobnych wymiarach
1 kg twarogu do sernika
30 dag biszkoptów
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka esencji migdałowej
4 łyżki kakao
1 filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej
1 filiżanka herbaty owocowej

Zaczynamy od przygotowania budyniu według opisu na opakowaniach, lecz zamiast użyć 1 litra mleka proponuję użyć 750 ml, budyń będzie bardziej zbity, następnie go odstawiamy do ostudzenia. Czas na masę: 1 kg twarożku przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki esencji waniliowej i wszystko miksujemy, następnie dodajemy budyń dalej miksując, powstałą, gładką masę odstawiamy i zajmujemy się biszkoptami. Biszkopty dzielimy na dwie części odmierzając wcześniej ile będzie nam potrzeba biszkoptów na każdą warstwę. Pierwszą część maczamy w kawie z esencją migdałową i układamy na spodzie naszej formy, wylewamy połowę naszej masy, obsypujemy kakaem, następnie drugą część maczamy w owocowej herbacie, wylewamy masą i obsypujemy kakaem. Tiramisu wstawiamy do lodówki na ok. 3h by deser mógł stężeć i się schłodzić. SMACZNEGO !

Szybka sałatka na kolacje



Sałatki to szybki i sprawdzony sposób na kolację czy przekąskę w ciągu dnia, w końcu nie zawsze jest czas na przygotowanie czegoś treściwszego. Sałatką zaspokoimy swój głód poza tym jest zdrowa, smaczna, a zarazem kolorowa.


SKŁADNIKI: (na 1 osobę)
 2 liście sałaty głowiastej
0,5 małego ogórka zielonego
1 mały pomidor
2 rzodkiewki
SOS:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Zaczynami od dressingu-> prosty i niezawodny; do małej miseczki dajemy 2 łyżki jogurtu greckiego,1 łyżkę majonezu, siekamy drobno czosnek i wrzucamy go do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy nasz sos na 30 minut by wszystko razem "przeszło". Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę rwiemy, kroimy dobrowolnie ogórka, pomidora, rzodkiewkę, wrzucamy do miseczki.Na przygotowana sałatkę wlewamy nasz sos i SMACZNEGO !