piątek, 28 czerwca 2013

Zupa czosnkowa



Zupa czosnkowa- najlepsza w chłodne dni, doskonale rozgrzewa, lecz smakuje zarówno w zimę, wiosnę, lato czy jesień. Pełna witamin, zawiera naturalny antybiotyk, wzmacnia odporność. Trzeba tylko pamiętać, aby umyć zęby po takiej zupce ;)


SKŁADNIKI:
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 duże cebule
7 ząbków czosnku
4 duże ziemniaki
ser
grzanki
przyprawy

Z udek, marchewki, pietruszki, selera przygotowujemy bulion, następnie go przecedzamy. Cebulę i 5 ząbków czosnku podsmażamy na maśle. Następnie  obieramy ziemniaki, wrzucamy je do bulionu łącznie z podsmażoną cebulą i czosnkiem, gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie zupę traktujemy blenderem, dorzucamy 2 świeżo posiekane ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem. Nalewamy do miseczki, dodajemy trochę sera i grzanek. SMACZNEGO !

środa, 19 czerwca 2013

Kawa mrożona z musem truskawkowym



Kawa mrożona z lodami, bitą śmietaną, syropem orzechowym mmm... najlepszy napój pobudzający, a zarazem chłodzący w upalne dni. Tym razem postanowiłam zrobić kawę mrożoną z musem truskawkowym. Smakuje wyśmienicie, można byłoby dodać jeszcze gałkę lodów, ale kostki lodów równie dobrze je zastępuje.

SKŁADNIKI na 1 porcje
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
25 ml wody ciepłej
50 ml zimnego mleka
6 dużych truskawek
2 kostki lodu

Kawę wsypujemy do szklanki, zalewamy woda i mieszamy, aż kawa się rozpuści. Mleko wlewamy do jakiegoś pojemniczki z wieczkiem i potrząsamy nim aby się ubiła piana, gdy tak już się stanie wlewamy wszystko do naszej szklanki. Dodajemy kostki lodu. Truskawki natomiast traktujemy blenderem i całość wlewamy do kawy. Można oczywiście dodać cukier,lody, bitą śmietanę, jak kto woli. SMACZNEGO !

sobota, 15 czerwca 2013

Sałatka z zupek chińskich i kurczakiem

Sałatka z zupkami chińskimi, kurczakiem, warzywami idealna na wszelkiego rodzaju imprezy. Sycąca, szybka w przygotowania, a w dodatku pyszna. Zapraszam do jej przyrządzenia :D

SKŁADNIKI:
2 zupki chińskie (VIFON złoty kurczak łagodna)
1 pierś z kurczaka
1 papryka
1 ogórek zielony
1 puszka kukurydzy
kawałek pora
3 łyżki majonezu
olej, przyprawa do kurczaka, pieprz

Zaczynamy od połamania naszego makaronu na mniejsze kawałki i zalania go wrzątkiem by cały makaron był pod wodą, do niego wsypujemy jedna saszetkę przyprawy, która znajduje się w zupce (ta sypka) odstawiamy do ostudzenia. Kurczaka kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z olejem i przyprawą do kurczaka, gdy mięsko będzie już zarumienione odstawiamy je do ostygnięcia. Czas na warzywka: papryka w kosteczkę, ogórek, por w talarki, wszystko wrzucamy do miski z makaronem, wsypujemy kukurydzę, kurczaka, dokładamy 3 łyżki majonezu, trochę pieprzu do smaku i gotowe. SMACZNEGO !

piątek, 14 czerwca 2013

Sernik z truskawkami



Któż z Was nie lubi sernika? tym bardziej z dojrzałymi, soczystymi truskawkami w dodatku sernik jest wilgotny, wprost rozpływający się w ustach.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 żółtka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny

SKŁADNIKI NA MASĘ:
1 kg sera twarogowego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 łyżki mąki
1 kg truskawek

Składniki na ciasto należy zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Cukier i jajka miksujemy na puszystą masę, dodajemy twaróg, rozpuszczoną kostkę masła i dalej miksujemy na koniec dodajemy mąkę dalej miksując, aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy tak aby pokryć spód blachy, na to wylewamy masę sernikową. Truskawki kroimy na połówki i układamy na masie. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiając sernik w piekarniku przez ok 10 minut. Po tym czasie wyciągamy do studzenia. SMACZNEGO!

Galaretka z kurczakiem



Myślę, że u wielu z Was galaretka z kurczakiem jest nieodłącznym elementem większej uroczystości. Oto moja wersja galaretki, którą zrobi ją każdy, a w dodatku jest świetnym daniem na upalne dni.

SKŁADNIKI:
pół kilograma skrzydełek z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 litry wody

1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
3 jajka

przyprawy

Do garnka z zimną wodą wrzucamy nasze skrzydełka, marchewki, pietruszki, seler, cebulę, czosnek wszystko zagotowujemy i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie przecedzamy nasz bulion do którego wsypujemy 4-5 łyżek żelatyny. Skrzydełka z kurczaka obieramy, pozostawiając tylko mięsko. Marchewkę kroimy w kosteczkę, jajka ugotowane na twardo w poziome pasy by uzyskać otoczkę białka, a w środku żółtko. Do pojemniczków (ja używam po jogurtach) wkładamy kolejno jajko, kukurydzę, groszek, mięsko, wszystko zalewamy naszym bilionem z żelatyną i wkładamy gdy będą ostudzone do lodówki by stężały. SMACZNEGO !

środa, 12 czerwca 2013

Proste ciasto na pizze



Kolejny przepis kuchni włoskiej. Pizza-lubią ją zarówno młodzi jak i Ci starsi, można dodać do niej prawie wszystko, sęk w tym by przygotować dobre ciasto. Oto moja wersja ciasta na pizze, jest ono chrupiące, sprężyste i bardzo łatwe do wykonania.

SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
35g świeżych drożdży
pół szklanki wody letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju


Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Resztę składników wrzucamy do miski, dodajemy rozpuszczone drożdże i wszystko mieszamy. Powstałe ciasto ugniatamy na blacie przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na 40 minut by mogło urosnąć. Po odczekaniu określonego czasu ciasto wałkujemy i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, układamy na nie składniki jakie tylko chcemy (ja użyłam sosu pomidorowego, szynki, pieczarek, pomidora, sera oraz zielonej cebulki). Pizze wkładamy do piekarnika na 20 minut rozgrzanego do 180 stopni. SMACZNEGO!

czwartek, 6 czerwca 2013

Makaron z pieczarkami i kurczakiem

Makarony? kto ich nie lubi...miękkie, a może al dente?
Specjalność kuchni włoskiej, mająca fanów na całym świecie.
Łatwo, szybko i przyjemnie. Podawane z sosami, wytrawnie bądź na słodko :)
Oto makaron według mnie :

SKŁADNIKI: na 2 osoby
200g makaronu (świderki/kokardki)
10 dużych pieczarek
mała cebula
papryka czerwonej
pierś z kurczaka
3 łyżki śmietany
0,5 szklanki mleka
tłuszcz
pieprz, sól, natka pietruszki do dekoracji

CIASTO:
1 jajko
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
sól, olej

Zaczynamy od przygotowania ciasta w którym będziemy obtaczać, a następnie maczać i smażyć kawałki kurczaka-> wszystkie składniki na ciasto wystarczy ze sobą zmieszać i pozostawić na ok.15 minut, następnie kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Teraz zajmujemy się sosem; pieczarki kroimy w talarki, cebulę i paprykę w kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, obsmażamy, aż pieczarki zmiękną.
Następnie dodajemy śmietanę z mlekiem, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerzu, dodajemy sos i kawałki usmażonego kurczaka. Wszystko obsypujemy świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO !


poniedziałek, 3 czerwca 2013

Dip koperkowo-czosnkowy


Dipy są nierozłącznym składnikiem nadającym smak każdej sałatki. Wyobrażacie sobie sałatkę bez sosu? Bo ja nie...:) oto jeden z nich

SKŁADNIKI:
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki koperku (suszonego-lepszym rozwiązaniem byłoby dodanie świeżego kopru)
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu

Wszystko wystarczy dokładnie zmieszać i pozostawić do połączenie się smaków sosu na min. 2h następnie dodać do sałatki i Voilà

Kotlet z piersi kurczaka w cieście


Kotlet mniam mniam...zamiast panierki z bułki tartej maczamy przygotowaną pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, oczywiście bez dodatku cukru. Kotlecik taki smakuje zupełnie inaczej i jest dobrą odmiana do zwykłego kotleta :D

SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 jajka
1 szklankę mąki pszennej
1 szklankę mleka
sól

SKŁADNIKI:
piersi z kurczaka (w zależności ile chcemy zrobić na kotletów)
przyprawa do drobiu
vegeta
(zamiast przyprawy do drobiu i vegety można użyć tylko przyprawy do kurczaka)
olej

Składniki na ciasto mieszamy razem następnie odkładamy na pół godziny. W międzyczasie piersi w kurczaka rozkrawamy na mniejsze kawałki, tłuczemy tłuczkiem na niezbyt cienkie kotlety z obu stron delikatnie oprószamy vegetą, a jedna stronę obsypujemy przyprawą do drobiu. Tak oto przygotowane kotleciki maczamy w cieście z obu stron i smażymy na oleju przez ok. 4 minut z każdej strony. SMACZNEGO !