poniedziałek, 27 maja 2013
Sernik a'la tiramisu
Tiramisu jest tradycyjnym deserem, jadanym przez Włochów na drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni. Deser przyrządzany na bazie biszkoptów, serka mascarpone, kawą espresso oraz likierem amaretto, ja jednak postanowiłam zrobić ten deser w trochę inny, tańszy sposób, równie pyszny co włoskie Tiramisu.
SKŁADNIKI:
potrzebna nam będzie blaszka o wymiarach 40x40, bądź inny naczynie o podobnych wymiarach
1 kg twarogu do sernika
30 dag biszkoptów
2 budynie waniliowe
750 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 łyżeczka esencji migdałowej
4 łyżki kakao
1 filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej
1 filiżanka herbaty owocowej
Zaczynamy od przygotowania budyniu według opisu na opakowaniach, lecz zamiast użyć 1 litra mleka proponuję użyć 750 ml, budyń będzie bardziej zbity, następnie go odstawiamy do ostudzenia. Czas na masę: 1 kg twarożku przekładamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki esencji waniliowej i wszystko miksujemy, następnie dodajemy budyń dalej miksując, powstałą, gładką masę odstawiamy i zajmujemy się biszkoptami. Biszkopty dzielimy na dwie części odmierzając wcześniej ile będzie nam potrzeba biszkoptów na każdą warstwę. Pierwszą część maczamy w kawie z esencją migdałową i układamy na spodzie naszej formy, wylewamy połowę naszej masy, obsypujemy kakaem, następnie drugą część maczamy w owocowej herbacie, wylewamy masą i obsypujemy kakaem. Tiramisu wstawiamy do lodówki na ok. 3h by deser mógł stężeć i się schłodzić. SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawy pomysł, będe musiała spróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam Cię na mojego bloga :
http://waniliowapistacja.blogspot.dk/
daj znać jak Tobie wyszedł ten sernik i czy smakował :)
Usuń