środa, 29 maja 2013

Zapiekanka ziemniaczana z serkiem topionym


Zapiekanka według mnie to szybki i sprawdzony sposób na obiad. Można zrobić ją ze wszystkiego co mamy w kuchni. Oto moja wersja :

SKŁADNIKI:
5 dużych ziemniaków
500g mięsa mielonego
kostka sera żółtego
200g serka topionego z ziołami (można użyć też bez dodatków)
1 ogórek zielony
1 mała czerwona papryka
kawałek pora
100 ml śmietany 18%
sól, pieprz, słodka papryka

Ziemniaki gotujemy, studzimy i kroimy w plastry. Mięsko mielone pieczemy na patelni doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką. Następnie śmietanę łączymy z kawałkiem startego żółtego sera oraz 50g serka topionego. Ogórek kroimy w plastry, paprykę w drobną kostkę, por we wiórki.
Czas na układnie zaczynamy od:
- ziemniaków wykładamy nimi spód naszego naczynie, następnie mięsko mielone, starty ser żółty, oblewamy połową śmietany, znów ziemniaki, zielony ogórek, papryka, por, ser, ziemniaki, reszta śmietany, ser, na samą górę kroimy w plastry nasz serek topiony i rozkładamy na zapiekance. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni / 30 minut. Dekorujemy świeżym koperkiem, pietruszką bądź zieloną cebulką. SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz