niedziela, 20 października 2013

Ciasto kruche z budyniem i jabłkami


Szybkie, pyszne, a w dodatku bardzo proste. Każdemu na pewno wyjdzie i każdemu będzie smakować, no chyba, że ktoś nie przepada za budyniem czy jabłkami.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 szklanki mąki
250g margaryny do pieczenia
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę i proszek należy przesiać, dodać margarynę i całość posiekać. Następnie żółtka i cukier całość zagniatamy dzielimy na 2 części z czego pierwsza część, która będzie spodem naszego ciasta musi być większa, schładzamy całość w zamrażalce ok. 1 godziny.

MASA:
2 budynie śmietankowe/waniliowe
4 łyżki cukru
750 ml mleka

2 duże jabłka

Budyń przygotowujemy tradycyjnie, natomiast jabłka obieramy i kroimy na paski.


Schłodzone, dolne ciasto rozwałkowujemy bądź trzemy na tarce na grubych oczkach (ja wybrałam drugą opcję). Następnie układamy dość gęsto kawałki jabłek, na całość wylewamy naszą masę budyniową. Wyciągamy drugą część ciasta i trzemy na samą górę. Całość pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. składniki na jaką wielkość formy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blacha 40x30, jesli będziesz miała mniejszą blachę ciasto oczywiście będzie wyższe.

      Usuń