piątek, 14 czerwca 2013
Galaretka z kurczakiem
Myślę, że u wielu z Was galaretka z kurczakiem jest nieodłącznym elementem większej uroczystości. Oto moja wersja galaretki, którą zrobi ją każdy, a w dodatku jest świetnym daniem na upalne dni.
SKŁADNIKI:
pół kilograma skrzydełek z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 litry wody
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
3 jajka
przyprawy
Do garnka z zimną wodą wrzucamy nasze skrzydełka, marchewki, pietruszki, seler, cebulę, czosnek wszystko zagotowujemy i gotujemy przez godzinę. Po tym czasie przecedzamy nasz bulion do którego wsypujemy 4-5 łyżek żelatyny. Skrzydełka z kurczaka obieramy, pozostawiając tylko mięsko. Marchewkę kroimy w kosteczkę, jajka ugotowane na twardo w poziome pasy by uzyskać otoczkę białka, a w środku żółtko. Do pojemniczków (ja używam po jogurtach) wkładamy kolejno jajko, kukurydzę, groszek, mięsko, wszystko zalewamy naszym bilionem z żelatyną i wkładamy gdy będą ostudzone do lodówki by stężały. SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz