czwartek, 6 czerwca 2013

Makaron z pieczarkami i kurczakiem

Makarony? kto ich nie lubi...miękkie, a może al dente?
Specjalność kuchni włoskiej, mająca fanów na całym świecie.
Łatwo, szybko i przyjemnie. Podawane z sosami, wytrawnie bądź na słodko :)
Oto makaron według mnie :

SKŁADNIKI: na 2 osoby
200g makaronu (świderki/kokardki)
10 dużych pieczarek
mała cebula
papryka czerwonej
pierś z kurczaka
3 łyżki śmietany
0,5 szklanki mleka
tłuszcz
pieprz, sól, natka pietruszki do dekoracji

CIASTO:
1 jajko
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mleka
sól, olej

Zaczynamy od przygotowania ciasta w którym będziemy obtaczać, a następnie maczać i smażyć kawałki kurczaka-> wszystkie składniki na ciasto wystarczy ze sobą zmieszać i pozostawić na ok.15 minut, następnie kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Teraz zajmujemy się sosem; pieczarki kroimy w talarki, cebulę i paprykę w kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, obsmażamy, aż pieczarki zmiękną.
Następnie dodajemy śmietanę z mlekiem, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerzu, dodajemy sos i kawałki usmażonego kurczaka. Wszystko obsypujemy świeżą natką pietruszki. SMACZNEGO !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz