piątek, 14 czerwca 2013

Sernik z truskawkami



Któż z Was nie lubi sernika? tym bardziej z dojrzałymi, soczystymi truskawkami w dodatku sernik jest wilgotny, wprost rozpływający się w ustach.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
2 żółtka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny

SKŁADNIKI NA MASĘ:
1 kg sera twarogowego
3 jajka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 łyżki mąki
1 kg truskawek

Składniki na ciasto należy zagnieść i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Cukier i jajka miksujemy na puszystą masę, dodajemy twaróg, rozpuszczoną kostkę masła i dalej miksujemy na koniec dodajemy mąkę dalej miksując, aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy tak aby pokryć spód blachy, na to wylewamy masę sernikową. Truskawki kroimy na połówki i układamy na masie. Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiając sernik w piekarniku przez ok 10 minut. Po tym czasie wyciągamy do studzenia. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz